ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η επιτραπέζια αντισφαίριση στην Κύπρο άρχισε να παίζεται στις αρχές του αιώνα από τους ΄Αγγλους αποικιοκράτες και διαδόθηκε σταδιακά και μεταξύ των Κυπρίων, με την διεξαγωγή των πρώτων επίσημων πρωταθλημάτων κατ΄αρχήν ενδοσωματειακά και αργότερα διασωματειακά.
ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ – ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
Την 1η Ιουλίου του 1963 ιδρύθηκε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης με πρωτοβουλία λίγων φανατικών φίλων του αθλήματος. Τα ιδρυτικά μέλη της ΠΟΕΠΑ είναι τα ακόλουθα 11 σωματεία: ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας, ΑΥΜΑ Λευκωσίας. ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ Μόρφου, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Παλλουριώτισσας, ΚΑΙΤΖΙΑΚ Λευκωσίας, ΚΕΡΑΥΝΟΣ Πεντάγυιας, Λέσχη Αγγλικών Βάσεων Ακρωτηρίου, Λέσχη Αγγλικών Βάσεων Λευκωσίας, Σύλλογος Αποφοίτων Παγκύπριου Γυμνασίου, Λέσχη Υπαλλήλων Αρχής Τηλεπικοινωνιών, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Λευκωσίας.
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ήταν 7μελές και το αποτελούσαν οι ακόλουθοι: Θ. Θεμιστοκλέους – Πρόεδρος, Α. Γαλατόπουλος – Αντιπρόεδρος, Α. Ρολάνδης – Γενικός Γραμματέας, Φ. Λοϊζου – Ταμίας, Φ. Χρίστου – Σύμβουλος, Ντόναλτ Τζεϊμς – Σύμβουλος, Χρ. Σάββα – Σύμβουλος
Η ΠΟΕΠΑ από το 1973 είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Η εγγραφή της έγινε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των αντιπροσώπων των χωρών μελών της ΔΟΕΠΑ τον Απρίλη του 1973 στο Σεράγεβο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Το 1978 η ΠΟΕΠΑ γίνεται μέλος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης που έγινε στην πόλη Τσίπα της Ιαπωνίας στις 26 Απριλίου 1991 η ΠΟΕΠΑ έγινε το 37 μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης αφού προηγουμένως είχε εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της ΔΟΕΠΑ για την μεταπήδηση της από την Ασιατική Ομοσπονδία.
Τα Σωματεία Μέλη της Ομοσπονδίας, ανέρχονται σήμερα σε 32 ενεργά και 6 αδρανή προσφυγικά. Τα ενεργά Σωματεία Μέλη της Ομοσπονδίας είναι τα ακόλουθα: ΑΝΑΤΟΛΗ Λατσιών, Canderel ΑΠΟΕΛ, ΑΠΟΠ Παλαιχωρίου, ΑΡΗΣ Λεμεσού, Goodgate ΕΘΑ, Κ.Ν.ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ Αγ. Παύλου, ΟΝΗΣΙΛΟΣ Λακατάμιας, ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ Στροβόλου, ΔΑΦΝΗ Τρούλλων, ΕΥΑΓΟΡΑΣ Λακατάμιας, ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ Αλάμπρας, ΠΑΕΚ ΚΟΛΟΣΣΙΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ, ΛΕΝΑΣ Λεμεσού, ΑΠΕΠ Πελενδρίου, ΠΑΟΚ Κυθραίας, ΑΡΙΩΝ Εργατών, ΑΣΟ Ορμήδειας, ΑΧΙΛΛΕΑΣ Αγρού, ΑΣΠΙΣ Δασουπόλεως , Αθλητικό Σωματείο ΠΟΛΕΜΙΔΙΑ, ΕΝΩΣΗ Νέων Κυθραίας, ΑΣΤΕΡΑΣ Στροβόλου, ΜΙΧΑΗΛ ΟΛΥΜΠΙΟΣ Ιδαλίου, ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Νεαπόλεως, Α. Ο. Σ. Τράπεζας Κύπρου, ΑΣΤΕΡΑΣ Μέσα Γειτονιάς ΦΑΡΟΣ Ακρόπολης, Αργοναύτες Στροβόλου, Ε.Ν.Υ. Ύψωνα, ΑΕΚ Ιδαλίου και Προσφυγικό Σωματείο η Ακάνθου.
Όλα τα πιο πάνω 32 Σωματεία είναι Τακτικά μέλη. Τα 6 αδρανή προσφυγικά Σωματεία Μέλη είναι τα ακόλουθα: ΠΑΕΚ Κερύνειας, ΔΙΓΕΝΗΣ Μόρφου, ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ Αμμοχώστου, ΘΟΙ Σταυρού Αμμοχώστου, ΑΠΟΛ Λαπήθου, ΑΝΟΡΘΩΣΗ Αμμοχώστου. Οι εγγεγραμμένοι αθλητές και αθλήτριες στο μητρώο της Ομοσπονδίας ανέρχονται στους 2956 ενώ άλλοι 220 αθλητές και αθλήτριες απασχολούνται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης στις Ομοσπονδιακές και Σωματειακές Ακαδημίες. Τα 32 εγγεγραμμένα / ενεργοποιημένα σωματεία κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες Ανδρών και μια κατηγορία Γυναικών. Επίσης η ΠΟΕΠΑ διοργανώνει 25 διαφορετικά πρωταθλήματα τόσο ατομικά όσο και ομαδικά. Συμμετέχει σε Παγκόσμιους, Πανευρωπαϊκούς, Μεσογειακούς, Κοινοπολιτειακούς Αγώνες όπως και στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης. Παράλληλα προωθεί τον Παραολυμπιακό Αθλητισμό με επίσημα κατηγοριοποιημένους αθλητές από την Διεθνή Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης.
ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΖΑΜΠΑΣ – 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974
Το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στον τόπο μας ευτύχησε από το 1963 όταν και ιδρύθηκε η οικία ομοσπονδία να χαρεί πολλά ταλέντα και πρωταθλητές, ένας από αυτούς ήταν ο αθλητής του ΑΠΟΕΛ Μιχάλης Ζαμπάς. Πρωταθλητής Κύπρου εκπροσώπησε τη χώρα μας σε διεθνείς διοργανώσεις προσφέροντας της μεγάλες επιτυχίες, της πρόσφερε όμως και την ίδια του τη ζωή…
Ο Μιχάλης Ζαμπάς ήταν ένας από τους πολλούς αθλητές μας, που το 1974 θυσίασαν τη ζωή τους πολεμώντας, για την αποτροπή της τραγωδίας που προκάλεσε η βάρβαρη Τουρκική εισβολή στο νησί μας, υπηρετούσε την θητεία του στην Εθνική φρουρά ( κατατάχθηκε τον Ιούλιο του 1972 ως ανθυπίλαρχος στην 23η επιλαρχία μέσων αρμάτων στην Κοκκινοτριμιθιά ) με την εκδήλωση της τουρκικής εισβολής, στις 20 Ιουλίου 1974, πήρε διαταγή και μετέβη επικεφαλής ουλαμού αρμάτων στην περιοχή της ΕΛΔΥΚ και συμμετείχε στις μάχες ενάντια στις τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή Κιόνελι.
Σε μία από αυτές την 21η Ιουλίου το άρμα του ακινητοποιήθηκε και τέθηκε εκτός μάχης από μηχανική βλάβη. Ο ίδιος και το πλήρωμά του επέστρεψαν στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ όπου και συνέχισαν να μάχονται ενάντια στους εισβολείς. Σκοτώθηκε στις 22 Ιουλίου 1974 κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ από την τουρκική αεροπορία, παρέμενε στον κατάλογο των αγνοουμένων μέχρι τον Ιούνιο του 2001 Όταν έγινε η αναγνώριση της ταυτότητάς του με τη μέθοδο DNA. Η κηδεία του έγινε από τον Ιερό Ναό του Απόστολου Βαρνάβα στη Δασούπολη και τα οστά του ενταφιάστηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Μακεδονίτισσας.
Ο Ανδρέας θυμάται…
Δύο μήνες νωρίτερα, το Μάιο δηλαδή του 1974, ο Μιχάλης Ζαμπάς συμμετείχε με τα χρώματα της εθνικής Κύπρου στο Πανασιατικό πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης που έγινε στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Μέλος της αποστολής ήταν και ο σημερινός πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, Ανδρέας Γεωργίου, συναθλητής τότε του Μιχάλη.
Μέχρι το 1977 η Κύπρος συμμετείχε στο Πανασιατικό πρωτάθλημα που ήταν μία από τις κορυφαίες διοργανώσεις στον κόσμο, ήταν μεγάλη η ικανοποίηση του Μιχάλη για τη συμμετοχή του αφού τα προηγούμενα δύο χρόνια λόγω της κατάταξης του στην Εθνική φρουρά δεν του είχε παραχωρηθεί άδεια να συμμετάσχει σε μεγάλη διοργάνωση στο εξωτερικό. Μαζί μας Θυμάμαι ήταν και οι συναθλητές μας Ζαχαρίας Χριστοδουλίδης και Διομήδης Σαββίδης με συνοδούς τους Νίκο Ιωάννου, Θέμη Θεμιστοκλέους και Στέλιο Ηρακλέους. Σε εκείνους τους αγώνες ο Μιχάλης είχε επιβεβαιώσει το πόσο μεγάλο ταλέντο ήταν.
Ο Ανδρέας Γεωργίου εντάχθηκε στον ΑΠΟΕΛ το 1968 ένα χρόνο δηλαδή μετά τον Μιχάλη Ζαμπά. Γνωρίστηκαν εκεί, και πέρα από τις νίκες που χάρισαν στην ομάδα τους στο επίπεδο κυρίως των εφήβων, έγιναν και πολύ καλοί φίλοι.
«σε κέρδιζε ο Μιχάλης με το χαρακτήρα του, καλλιεργημένος ωριμότερος από την ηλικία του ευχάριστος και θετικός, δεν είχε πρόβλημα με κανέναν συναθλητή του, είτε του ΑΠΟΕΛ είτε των άλλων ομάδων. Η πρώτη φορά που τον είδα στεναχωρημένο ήταν το 1973 όταν δεν κατάφερε να πάρει άδεια από τον στρατό για να πάει μαζί μας με την εθνική ομάδα στο Σεράγεβο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα»
Επιβεβαιώνει ο Ανδρέας Σταυρού…
Τα όσα καταθέτει για τον Μιχάλη Ζαμπά ο Ανδρέας Γεωργίου, επιβεβαιώνει ο τότε προπονητής του Ανδρέας Σταύρου ο οποίος υπηρέτησε την ομοσπονδία επιτραπέζιας αντισφαίρισης από το 1966 μέχρι το 1988 μέχρι και στη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας.
«ο Μιχάλης ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος, σπάνιος πραγματικά, πρόσχαρος έτοιμος να βοηθήσει τον οποιονδήποτε, του άρεσε πολύ το τραγούδι αλλά προπαντός ήταν νέος με ήθος. Η σχέση του με το άθλημα άρχισε με τα χρώματα του Φάρου Ακροπόλεως, αλλά μαζί με τον Παπούτσα ζήτησαν και ήρθαν στον ΑΠΟΕΛ επί προεδρίας Κωνσταντίνου Λούκου (1969-1971). Ο Μιχάλης ήταν ο αγαπημένος αθλητής και στον επόμενο πρόεδρο του σωματείου Μιχαλάκη Ζιβανάρη ο οποίος συχνά παρακολουθούσε αγώνες επιτραπέζιας αντισφαίρισης.»
Το καλοκαίρι στην Αμμόχωστο…
Η φιλία του Ανδρέα Γεωργίου και του Μιχάλη Ζαμπά τους κράτησε μαζί μέχρι τις 13 Ιουλίου 1974.
Τη μαύρη εκείνη χρόνια εγώ θα κατατασσόμουν στο στρατό και ο Μιχάλης πήρε άδεια για να κάνουμε μαζί διακοπές και πήγαμε στην Αμμόχωστο. Περάσαμε υπέροχα, ο Μιχάλης τραγουδούσε, γελούσε, σχεδίαζε το μέλλον του, αστειευόταν και με πείραζε διότι ενώ εγώ θα πήγαινα στο στρατό αυτός απολυόταν.
Λογάριαζε να συνεχίσει το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης παράλληλα με τις σπουδές του στην Ελλάδα, παίρνοντας μεταγραφή σε Αθηναϊκό σύλλογο.
Επιστρέψαμε από τις διακοπές στη Λευκωσία στις 13 Ιουλίου μιας και ο Μιχάλης έπρεπε να επιστρέψει στη μονάδα του, είχε όμως πρόθεση να ανανεώσει την άδεια του για μερικές ακόμα μέρες μέχρι να καταταχθώ εγώ. Τον πρόλαβε όμως το πραξικόπημα και η εισβολή.
Έτσι όμορφα τα σχεδίαζε ο Μιχάλης, τραγικά όμως σχεδίαζε για αυτόν η μοίρα… Γεννημένος στις 5 Μαΐου του 1954, ο Μιχάλης πήρε τις σωστές βάσεις από τους γονείς του Σταύρο και Ειρήνη. Φοίτησε στο Παγκύπριο γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου και αποφοίτησε από το πρακτικό τμήμα Με άριστα.
Με άριστα βαθμολογείται και η αθλητική του δράση αφού είχε κατακτήσει τον τίτλο στις έξι διοργάνωσης του εφηβικού ατομικού πρωταθλήματος που είχαν γίνει.
Με βαθμό άριστα ο Μιχάλης Ζαμπάς αξιώθηκε για την αγάπη τους στην πατρίδα στις 22 Ιουλίου 1974